Bolesti masline

Suzbijanje biljnih bolesti krajem zime i početkom proljeća u maslinicima

 

 

SUZBIJANJE BILJNIH BOLESTI KRAJEM ZIME I POČETKOM PROLJEĆA U MASLINICIMA

S obzirom da zime “nisu kao što su nekad bile”, oscilacije izmežu kišovitih i blagih pa ekstremno hladnih dana,  lako je zaključiti da će takav razvoj klimatskih prilika imati kao rezultat povoljnije uvjete prezimljavanja i jaču pojavu biljnih bolesti.
Ipak bez obzira dali dali će zima biti hladna ili topla, pravilna zaštita se počinje provoditi već krajem zime i početkom proljeća. Počinje se s tzv. plavim prskanjem s preparatima na bazi bakra.Takvi preparati djeluje na prezimimljujuće forme štetnika i bolesti.

BOLESTI MASLINE

Paunovo oko(Cycloconium olegianum) gljivična je bolest koja napada prije svega list i uzrokuje njegovo otpadanje.
Ukoliko se bolest proširi može doći do značajne defoliacije i smanjenja rodnog potencijala. Zbog toga treba posveti punu pozornost zaštiti od ove bolesti. Simptomi su karakteristične zelenožute uljne pjege nalik šarama s paunovog perja. Bolest je  prisutna u maslinicima tijekom cijele godine.
Bolest kad jednom inficira list kao krajni rezultat uzrokuje otpadanje tog lista. Zbog tog s kemijskom zaštitom trebamo djelovati preventivno na spriječavanju infekcije. Za to je  potrebno poznavati uvjete u kojim dolazi do infekcije. Gljivica za svoj razvoj traži temperature od 8-28C (najpovoljnije 20C) kao i kap vode. Vidljivo je da su jesen i proljeće periodi koji svojom klimom odgovaraju širenju ove bolesti. Zbog toga je na početku jeseni i proljeća potrebno dobro maslinu okupati s nekim od bakrenih preparata i time preventivno zaštititi maslinu. U veljači preporučamo upotrebu Crvenog ulja u konc. 2-3%. Bakar u kapi vode onemogučiti će klijanje gljive i infekciju lista. Zaštita od paunovog oka ovisit će u velikoj mjeri i o sorti koju uzgajamo kao i o položaju. Položaji uz rijeke jezara kao i druga mjesta gdje se dugo zadržava vlaga posebno su pogodni za širenje bolesti i traže kvalitetnu primjenu zaštite od paunovog oka.
Bakrena srestva spriječavaju i širenje raka masline koje je moguće putem rana nastalih od rezidbe, a koje se obično provodi u tom zimsko-proljetnom perodu.

 

Vrijeme u Istri

Marketing

Naši partneri

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26 

Statistika

Posjete Sadržajima : 66509