O Udruzi Projekti

Zaštita-Črnica

Zaštite izvornosti ulja sorte «CRNICA – CARBONIA»

  

Maslinarska proizvodnja na području Umaga ima tisućljetnu tradiciju. Broj stabala maslina na našem području značajno je varirao kroz povijest sukladno političkim i gospodarskim prilikima određenog vremena.

Smatra se da danas na našem području danas raste oko stotinjak tisuća stabala različite starosti i sortimenta. Prisutna je tendencija godišnjeg povečanja broja stabala maslina zahvaljući rastućem trendu sadnje u skladu sa poticajnom politikom Grada i Županije.

Pred velikog broja introduciranih talijanskih sorti koje se u posljednje vrijeme sve više sade na našem području a koje ne simboliziraju izvornost i prepoznatljivost našeg područja, nameće se pitanje zaštite izvornosti nekih autototnih- domačih sorti i ulja.

To su najprije CRNICA ili ČRNICA–CARBONIA , (sa sinonimima :CARBONAZA, CARBONERA, ČRNA, MORGACA), zatim BUŽA ili BUGA, BUŽA PUNTOŽA, MORAŽOLA itd.

Kroz suradnju sa stručnjacima iz struke, udruga je pokrenula proces zaštite izvornosti, kako bi pokušali zaštiti ulje sorte «CRNICA–CARBONIA» .

Neposrednim izvidom starih stabala na terenu od strane članova Udruge i usmenih razgovora sa starijom populacijom koja posjeduje takva stabala, pronađen je velik broj stabala koji bi fenotipski trebali odgovoriti sorti «CRNICA – CARBONIA». Naime baš je to sorta koja je bila prepoznatljiva, sinonim za ovo područje, dakle i bola najzastupljenija u nasadami lokalnog stanovništva. Na žalost taj su primat preuzele introducirane sorte.

Procedura zahtjeva genotipizaciju DNK–analizom, dali su stabla kojima je pripisana sorta «CRNICA–CARBONIA» pravilno imenovana te ..........

Postupak zaštite izvornosti popriličlno je kompliciran, dugotrajan i iziskuje određena novčana sredstava, koja udruga kao neprofitabilna organizacija nije u mogučnosti iznači.

Stoga udruga ulaže i goleme napore oko pronalaska financijskih  sredstava koja definitivno nisu mala.Ovim se putem unaprijed zahvaljujemo svim sponzorima i onima koji će to tek postati. Naime takvom plemenitom intervencijom će se realizirati ovaj projekt i tako zaštititi izvornost ulja od sorte «CRNICA–CARBONIA» što će imati veliki značaj u daljnjem razvoju i prepoznatljivosti maslinarstva ovog našeg područja. Također,  ovaj postupak brendiranja ulja donijeti će korist ne samo  maslinarskom sektoru, već i cjelokupnoj zajednici, promocijom i ostalih sektora ( turističkog, ugostiteljskog, ostalih privrednih grana  ........)

       Upravni odbor

 

 

 

Vrijeme u Istri

Marketing

Naši partneri

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16 

Statistika

Posjete Sadržajima : 66492